Erfgoedwijzer

over: Erfgoedwijzer

Burgerschapsproject waarin erfgoed en de omgang ermee centraal staat.
Dit project bevat uitgewerkte lessen voor groep 1 t/m 8. Deze lessen zijn gratis te downloaden op www.erfgoedwijzermetdeklas.nl.

Hoe komt het dat de wereld om ons heen er nu zo uitziet?
Cultureel erfgoed laat ons zien waar we vandaan komen. Wie we toen waren, wat we toen dachten, voelden en maakten. Maar erfgoed gaat ook over hoe we nu kijken naar de wereld om ons heen en hoe we daaraan betekenis geven. Erfgoed is niet in beton gegoten. Het is actueel en in beweging. Tradities veranderen, kerken krijgen een nieuwe bestemming, helden blijken schurken en schurken worden helden, …

Wie bepaalt eigenlijk zoiets?
Hoe krijgt iets het etiket ‘dit is erfgoed’ opgeplakt? Welke belangen en emoties komen erbij kijken? En wat vind jij daarvan? Want hoe
we denken over erfgoed ontwikkelt zich door de tijd, maar het verschilt ook van groep tot groep en zelfs per persoon. Iedereen bekijkt de wereld vanuit zijn eigen perspectief. Dat is precies waar Erfgoedwijzer in de klas over gaat.
Leerlingen leren kijken met een erfgoedwijze blik en trainen verschillende burgerschaps- en sociale vaardigheden, zoals gesprekken voeren, naar elkaar luisteren, empathisch zijn, kritisch denken en een eigen mening vormen.

ERFGOEDWIJZE LEERLINGEN….

  • hebben plezier in het ontdekken hoe de ander verschillend kijkt, denkt en voelt.
  • hebben een open en onderzoekende houding.
  • leren vanuit meerdere perspectieven naar erfgoed te kijken.

Aan de slag met de erfgoedwijze blik
Er zijn kant en klare, inspirerende voorbeeldlessen voor alle groepen. Met deze erfgoedwijze lessen werk je ook aan doelen van Burgerschap, geschiedenis en taal. Kijk op de website www.erfgoedwijzermetdeklas.nl.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud